Alege biciclete de la Best Ride
Best Ride nu inseamna, implicit, patru roti. Sunt suficiente cele doua pe care ti le pune la dispozitie bicicleta. Indiferent de context. In oras, pentru treburile zilnice si drumul pana la locul de munca si inapoi. Ori pentru a face miscare in timpul liber. Singur, sau alaturi de cei dragi sau de prieteni pasionati si ei de biciclete. Ca si in cautarea distractiei si adrenalinei conferite de trick-urile tipice sportului extrem. Sau a aventurii in mijlocul naturii, inclusiv pe pante abrupte sau poteci de munte neumblate.
Asadar, exista o multime de optiuni. Nu mai ramane decat sa alegi varianta potrivita nevoilor tale. Cunoscutele biciclete KTM, un nume care nu mai are nevoie de prezentare in lumea pasionatilor de vehicule pe doua roti. Dar nu numai. Iar pentru a avea un tablou complet, ai mai jos cateva detalii legate de tipurile de biciclete in functie de scop si nevoi.
Bicicleta de oras
Clasica
Sunt concepute pentru distante scurte, de pana la 50 de km. Pozitia pe care o ofera, cu spatele drept si bratele relaxate, este foarte confortabila. Si iti ofera o vizibilitate foarte buna. Sunt dotate cu lumini, catadioptrii si sonerie, pentru un plus de siguranta. Dar si cu aparatori de noroi si de lant, si, in multe cazuri, cu portbagaj si cric. Rotile au o varietate de dimensiuni – de la 20 pana la 28 de inch.
Vei descoperi, in egala masura, ca exista si varianta cu rama deschisa (adica fara bara de sus), pentru domnisoare si doamne. Si, de regula, au mai putine viteze, chiar si o singura treapta. Inclusiv in variantele cu cadru drept si roti subtiri, derivate din cursiere.
Pliabila
Bicicleta pliabila este varianta optima atunci cand nu ai spatiu de depozitare. Este varianta cea mai practica si in cazul in care faci naveta si combini mai multe mijloace de transport. Pentru ca ocupa spatiu putin si incape in portbagaj. Se dovedeste utila si atunci cand vei dori sa o duci in apartament, pentru ca, fireste, incape in lift.
Cruiser
Bicicletele de tip cruiser sunt pentru plimbari pe distante scurte. Cu sa confortabila (de cele mai multe ori lunga) si ghidon inalt, iti confera o imagine similara cu aceea pe care ti-o da, in segmentul moto, un Harley Davidson.
Bicicleta de sosea
Cand auzi despre biciclete de sosea te gandesti la viteza. Si, intr-adevar, vorbim despre modele usoare, construite din aluminiu sau carbon, si preparate pentru provocarile unei deplasari pe asfalt. Rigide, pentru viteza pura, sau cu elasticitate speciala, pentru a absorbi denivelarile si a reduce vibratiile.
Cursiera clasica
Cu cadru usor si rezistent, roti mari si subțiri si ghidon in forma de ,,coarne de berbec’’ pentru a asigura o pozitie care reduce rezistenta la inaintare. Cu alte cuvinte, o bicicleta gandita sa iti permita sa atingi o viteza maxima de deplasare.
Cursiera aero
Tot ceea ce am spus, dar mai mult decat atat. Pentru ca sunt modele gandite special pentru competitii sau pentru ciclistii avansati. Aero vine de la aerodinamica si de la rezistenta minima la inaintare, conferita de forme studiate indelung si rigiditate. Astfel ca nu-ti recomandam sa le folosesti pe teren accidentat.
Cursiera contratimp/triatlon
Sunt versiuni derivate din cursierele aero si sunt destinate competitiilor. Le poti recunoaste dupa cadrul aero si tipul de ghidon. Unul cu suporturi pentru antebrate, orientate astfel incat sa ofere ciclistului o pozitie confortabila, pentru triathlon, sau ergonomic, pentru contratimp.
Anduranta/gravel
Sunt cursiere care sunt destinate traseelor cu asfalt prost, respectiv pentru macadam (off road soft, cu pamant si pietris). Iti permit sa mergi la fel de repede, dar in conditii in care drumul nu este ca-n palma. Iar la modelele de anduranta, gratie pozitiei si cadrului cu design mai putin agresiv, oboseala intervine mai greu.
Bicicleta munte – Mountainbike sau MTB
Biciclete special concepute pentru drumurile accidentate sau pantele mai abrupte.... pe scurt, pentru traseele montane dificile. Sunt dotate cu suspensii care “absorb” denivelarile, frane puternice, cauciucuri cu crampoane. Iar pozitia corpului asigura un control sporit pe teren accidentat. In functie de suspensii se impart in biciclete Hardtail – care au cadru rigid -, respectiv Full-suspension (cadru cu suspensie).
Bicicleta MTB hardtail
Hardtail-ul se imparte in 2 categorii. Cu suspensie pe fata, care joaca rol de amortizor, si fara. Pentru o aderenta optima, bicicleta trebuie sa stea cu ambele roti pe suprafata de rulare. Rolul suspensiei faciliteaza aceste lucruri.
In functie de modul de folosire, avem de-a face mai intai cu cele pentru recreere/ sport. Biciclete MTB cu furca cu suspensie pe arc si roti mai putin rezistente conditiilor extreme. Acestea sunt gandite pentru un buget redus si pentru un stil mai putin agresiv de pedalat.
Apoi sunt biciclete cross-country (XC), pentru terenuri dificile si obstacole, urcari abrupte si coborari tehnice. Sunt dotate cu furci pe aer, frane hidraulice pe disc si componente de calitate, cu rezistenta ridicata. Si, in fine, MTB Street/Dirtjump, pentru cei care vor sa imbine coborarile pe traseele montane cu sarituri (cadrul este lasat pe spate, pentru a permite manuirea bicicletei).
Biciclete Full-suspension (cadru cu suspensie) dispun de furca cu amortizor pe fata si suspensie spate. Travelul suspensiei spate este egal cu cel al suspensiei fata, iar reglajele amortizoarelor sunt asemanatoare. Si in cazul acestora avem parte de mai multe categorii.
Cross-country/Marathon cu un travel de 100 -120 mm. Sunt destinate turelor pe trasee pe teren usor din punct de vedere al denivelarilor si de regula vin cu roti de 29 inch. Apoi Trail/Tour, compromis intre o bicicleta de cross-country si una capabila pe coborari, cu o cursa de 120-140 mm. De asemenea este indicat sa fie echipata cu amortizoare blocabile.
All-mountain/Enduro urca la 150-170 mm valoarea de travel, se descurca fara dificultati pe orice fel de teren, iar rotile sunt mai late. In fine, Downhill/Freeride, sunt exclusiv pentru coborari, au frane care te opresc in orice conditii, suspensii de pana la 250 mm, in timp ce standardul furcilor este 200 mm.
Bicicleta trekking
Sunt biciclete potrivite pentru cei care le folosesc atat in oras, cat si la iesiri, in weekend, pe sosea sau in off-road. Sunt mai putin rapide decat cursierele, dar, in replica, mai versatile decat bicicleta de oras. Astfel ca ofera cel mai bun compromise pe un mix de drumuri. Sunt disponibile variantele cross, pentru suprafete cu o calitate mai buna, sau trekking pentru drumuri accidentate. Acestea sunt dotate cu suspensie, cauciucuri mai late, iar uneori si cu foi si pinioane similare unui MTB.
Bicicleta BMX
Proiectata pentru distractie maxima. BMX este sinonim cu sportul extrem si cu placerea de a-ti depasi mereu limitele. Lucrurile sunt simple: cadru rezistent, cu armare foarte mica, furca fara suspensie, roti de 20", ghidon inalt. Deseori lipseste chiar si saua. Fara viteze si cu stiluri diverse adaptate pentru curse, pante sau sarituri.
Bicicleta touring si adventure
Biciclete pentru distante mari, parcurse prin locuri izolate si in conditii diverse. Sunt accesorizate pentru a accepta bagaje pentru mai multe zile. Au furca rigida, cadru de otel, roti de 28 cu tipologii variate de cauciucuri, optiuni pentru atasarea echipamentului.
Bicicleta fat - Fat Bike
Sunt biciclete cu anvelope supradimensionate, de obicei de 3.7 inch sau chiar mai mari si cu jante de 44 mm sau mai mari, gandite sa ruleze pe suprafete alunecoase, precum zapada sau nisip. De altfel, au aparut pentru a fi de folos pe poteci de padure, pentru concursuri in zona Alaska, şi pentru ture prin desertul New Mexico. Fabricantii de biciclete au relansat acest tip de bicicleta, care arata special, iar versatilitatea lor este probate de faptul ca nu exista doar variante MTB, ci si versiuni Fat Bike pentru oras.
Bicicleta electrica
Ei bine, indiferent de tipurile deja amintite de bicicleta, in cazul in care iti doresti un sprijin de ordin tehnic poti apela la biciclete electrice. Vei avea parte de posibilitatea de a te odihni atunci cand iti doresti sau de un plus de putere. Aspect indispensabil la drumuri lungi sau pentru urcarile pe distante mari. Sunt dotate cu motor electric. Potrivit reglementarilor din Uniunea Europeana, acesta poate avea o putere maxima de 250 W (aproximativ 0.3 CP) si poate genera o viteza maxima de 25 km/h. Acumulatorul Li-Ion, care alimenteaza motorul electric, este amplasat de regula pe portbagajul bicicletei sau langă roata spate. De obicei, acest acumulator este detasabil pentru a putea fi incarcat cu usurinta.
Sunt disponibile biciclete electrice pentru barbati, pentru femei, unisex sau pentru copii. Fixe sau pliabile. Pentru oras, sosea sau teren accidentat. Inclusiv versiuni mountainbike (MTB) hardtail sau full suspension. Dar si trekking. Cu acumulatori performanti si cu garantii extinse.
Best Ride iti pune la dispozitie posibilitatea de a cumpara biciclete cu plata in 6 rate fara dobanda, prin intermediul cardurilor partenere de la: Banca Transilvania, Credit Europe Bank (Card Avantaj), BRD, Alpha Bank, Garanti Bank.