Praguri laterale: sunt accesorii la fel de vechi precum automobilul in sine. Sau, mai exact, se identifica practic cu istoria vehiculelor. Si cum SUV si pickup au devenit cele mai importante segmente ale pietei auto, le-a facut sa creasca in popularitate. Evident, gratie impactului lor pozitiv din punct de vedere practic.

De ce avem nevoie de praguri laterale?

Functionalitate: acces in si din masina

In absenta lor, accesul intr-un model SUV sau pickup (mai cu seama unul “inaltat”) se poate transforma intr-o sarcina la fel de grea precum aceea de a intra intr-un apartament situat la etajul unu. Sigur, exageram, dar nu foarte mult. Cu siguranta, daca ati ajutat vreodata un copil, un amic (cu atat mai mult unul mai putin inalt), o persoana in varsta, ori o doamna speciala, in rochie, sa urce intr-un SUV – sa nu mai vorbim despre unul cu garda la sol marita – stiti la ce ne referim.

Pragurile si treptele laterale au fost create sa ofere un spatiu sigur pentru picior in timpul urcarii si coborarii. In plus, aceste suprafete au caneluri sau texturi speciale care maximizeaza aderenta in orice conditii de vreme. Astfel ca elimina anxietatea si dificultatile induse de urcarea / coborarea din masina si sporesc siguranta si confortul tuturor. Inclusiv a ta!

Functionalitate: protectie

Un alt aspect este cel legat de protectia usilor si a panourilor laterale de pietricele sau reziduurile de asfalt. Lucru cu atat mai important pe drumurile de pamant / macadam sau nepavate. Ori de pietrele de mari dimensiuni si bolovanii “desteleniti” de roti atunci cand acestea sunt de dimensiuni mai mari. Iar daca te gandesti la costurile pe care le-ar induce reparatiile in cazul acestor incidente, utilitatea pragurilor este probata.

Si in caz de drumuri cu noroi lucrurile stau mai bine atunci cand ai praguri. In acest caz, foarte utile sunt versiunile care au si o sectiune verticala, de protectie, catre zona rotii. In plus, texturile pragurilor, menite sa creasca aderenta, te scutesc de accidente in cazul in care pe talpa incaltarilor este noroi, zapada, ulei. Si te pot ajuta sa le cureti si sa protejezi covorasele din interior.

Nu in ultimul rand trebuie sa luati in calcul si faptul ca in marea lor majoritate, avem de-a face cu praguri laterale realizate din materiale rezistente la coroziune. Astfel ca, dupa ce le-ati montat, devin un plus permanent pentru masina. Iar la vanzarea acesteia, ele isi vor pastra calitatile si vor creste valoarea automobilului.

Stil

Daca aveti un SUV sau pickup, cu siguranta v-ati gandit si sa-l individualizati pe gustul vostru. Sa-i oferiti o identitate speciala. Sa-i permiteti sa aiba un impact vizual. Ei bine, pragurile contribuie din plin la acest lucru. Gratie designului lor pot intari ideea de forta. De capabilitate in conditii dure. Iar gratie designului sau a finisarilor (inclusiv cromatic) o pot intari si mai mult. Ori sa dea o nota de lux.

De altfel, in cazul pragurilor ideea ca forma este la fel de importanta precum functionalitatea reprezinta un factor important in procesul de selectie. Si vorbim nu doar despre aspectul general, ci si despre detalii. Pentru ca se acorda o atentie deosebita si canelurilor sau texturilor suprafetelor, care pot deveni, in sine, o mostra de arta moderna.

Exista, pe de alta parte, praguri laterale in care placa este insotita de o bara tubulara. Un hibrid care inspira o forta suplimentara din punct de vedere vizual. La fel, daca vrei sa sugerezi capacitatea vehiculului de a fi folosit la cele mai grele munci. Caz in care poti opta pentru textura “diamant” sau pentru una “gratar”, care sugereaza ca se poate folosi pentru curatarea incaltarilor de munca.

Sau posibilitatea de a opta pentru variante in culori diverse. Care pot sa dea un plus la capitolul imagine atunci cand completeaza detaliile cromatice speciale (elemente de caroserie, lumini LED, jante cu vopsea speciala) sau sunt in contrastul potrivit cu acestea.